Karabağlar Yaylası'nda 'Susam' üretimi

Karabağlar Yaylası'nda 'Susam' üretimi
Eklenme : 1.11.2020 18:16:00
Görüntülenme: 2065

Gökova Körfezi'nden esen ve yörede "Deli Memet" adı verilen rüzgârın getirdiği iyot sayesinde özgün bir aroma kazanması nedeniyle daha çok Ula İlçesi'nde dikilen susamın üretimine Karabağlar Yaylasın'da da başlanıldı. Karabağlar Yaylası Kırkahvesi mevkiinde Muğla'nın tanınan isimlerinden Alirıza Boyacı ve eşi Pınar Canan Boyacı'ya, ait 20 dönümlük alanda dikilen susam hasadının sonlarına yaklaşıldı. 20 dönümlük alandan elde edilecek olan yaklaşık 2,5 tonluk susam Japonya ve Yunanistan'a ihraç edilecek.

Kadir Tamer

Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde bulunan Karabağlar Yaylası'nda son dönemde artan tarımda alternatif ürünler arasına susamda girdi.

İl genelinde daha çok Ula İlçesi ve Gökova Körfezi kıyılarında üretilen susam Muğla'nın tanınan isimlerinden Alirıza Boyacı ve eşi Pınar Canan Boyacı tarafından Karabağlar Yaylası Kırkahvesi'nde bulunan 20 dönümlük alanda gerçekleşti.




Hasadı tamamlanmak üzere

Yaklaşık 3 ay önce Kırkahvesi mevkiinde bulunan arazisine susam üretimi için çalışmalara başladıklarını kaydeden Ali Rıza Boyacı, "Susam üretimi ilimizde daha çok Gökova taraflarında yapılıyor. Bu konuda araştırmalarım oldu. Karabağlar Yaylası bereketli topraklara sahip. Hemen yanı başımızda üretimi gerçekleşen susamın Karabağlar Yaylasında da aynı kalitede üretilebileceğini düşünüyorum. Bu amaçla eşimle birlikte kendimize ait arazimize 20 dönümlük alana deneme amaçlı susam dikimi gerçekleştirdik. 3 ay önce başladığımız çalışmalarda başarılı sonuç aldık. Şu anda susamların hasadını tamamlamak üzereyiz. Elde ettiğimiz ürün Gökova'da elde edilen ürünün kalitesine sahip" dedi.

50 dönüme çıkaracak

İlk hasadından memnun kaldığı için önümüzdeki yıl üretim miktarını arttıracağını kaydeden Boyacı, "Elde ettiğim hasattan memnunum. İlk denememiz başarılı oldu. Geçmiş dönemlerde Karabağlar Yaylası'nda susamı dikimi olmuştu ama kimse 20 dönümlük alana dikimini gerçekleştirmemişti. Ben bu çalışmamın diğer üreticilere örnek olmasını istiyorum. Elde etiğim ürün kaliteli ve ürünü kısa zamanda elden çıkartabiliyorsunuz. Bu nedenle gelecek sene 50 dönümlük alanda dikim gerçekleştireceğim" dedi.

Bu yıl ilk kez üretimini gerçekleştirdikleri susamın kendileri için ayrı bir deneyim olduğunu kaydeden Pınar Canan Boyacı ise, "3 aylık süreçte büyük bir yol kat ettik. Bölgedeki kadınlarımız da bu üretimde bizlere yardımcı oldu. Şu anda çalışmalarımızı 7 kadınımız ile gerçekleştiriyoruz. Onlarda bu sayede aile ekonomilerine katkı sağlıyor" diye konuştu.

Süsleme sanatı ve şuşide kullanılıyor

Daha çok Gökova Körfezi kıyılarında üretimi gerçekleşen susma Japonlar büyük ilgi gösteriyor. Japonlar, susamı geleneksel yemekleri şuşi yapımında ve yemeklerde dekoratif ürün olarak kullanıyor. Gökova kıyılarında üretilen susamın kalitesi Japonların ilgisini çekmesi nedeni ile bu bölgeye gerçekleşen ihracat oranı diğer ülkelere göre daha fazla oluyor.

Yıllık 3 bin ton üretim

Türkiye'de yaklaşık 250 bin dekar alanda yapılan susam ekiminden Muğla ve ilçelerinde ortalama 27 bin dekar alanda yıllık 3 bin 70 ton susam üretimi gerçekleştiriliyor. Muğla susam ekim alanı bakımından Manisa, Antalya ve Uşak'tan sonra dördüncü sırada yer alıyor. Üretimde ise Antalya ve Manisa'dan sonra üçüncü durumda yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda kilogramı 5-6 liraya satılan Gökova susamı şu anda 17 ila 20 lira arasında alıcı buluyor.

 

YORUMLAR
{{r.adsoyad}} {{r.tarih | tarihsaat}}
{{r.yorum}}
Güvenlik kodu

PAYLAŞ

Powered by BilgiSoft