Narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün
olarak tercih edilen tropikal 'Ejder Meyvesi', Muğla'nın Ortaca ilçesinde örtü
altı üreticisinin yüzünü güldürdü.
Narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih
edilen tropikal 'Ejder Meyvesi', Muğla'nın Ortaca ilçesinde örtü altı
üreticisinin yüzünü güldürdü.
Dalaklı Mahallesi'nde alternatif tarım
kapsamında oluşturulan serada, üretimi yapılan Ejder Meyvesinin tanesi 10 ila
15 lira arasında alıcı buluyor. Ana vatanı Vietnam olan meyve, ilaç sanayinin
yanı sıra dondurma ve salata yapımında kullanılıyor. Ağırlığı 300 gram ile 1
kilo arasında değişen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif
ürün olarak tercih ediliyor. Yetiştirilme aşamasında kimyasal gübre, ilaç
kullanılmaması ve yüksek getirisi sebebiyle üreticilerin tercih ettiği ejder
meyvesinin Dalaklı Mahallesi'nin yanı sıra Eskiköy, Güzelyurt, Gölbaşı ve
Arıkbaşı Mahallelerinde oluşturulan seralarla üretim alanı genişliyor.
56 yaşındaki Ortacalı üretici Mehmet Bulut,
2015 yılı sonunda internette gördüğü ürünün çok ilgisini çektiğini ve 30
direklik bitki ile işe başladıklarını söyledi. Bulut, "Daha sonra fidan
takviyesi yaparak çoğalttık ve 2 dönüme tamamladık. Daha önce domates
ekiyorduk. İlaç, gübre masrafımız çok oluyordu. Domateste dönümde 15 bin lira
masraf ediyorsun. Bu meyve masrafsız sadece doğal mal gübresi veriyoruz.
Dönümde bin lira gibi bir masrafı var. Domatesle karşılaştırdığında yüzümü
güldürdü. Dönümde 25 bin lira getirisi oluyor" dedi.
İklim şartlarının Ejder Meyvesi için çok
önemli olduğunu vurgulayan Bulut, şunları söyledi; "İlk yaptığımız için bazı
dezavantajlarımız oldu. Bazı fideleri değiştiriyoruz. İri yapanları seçeceğiz.
Yeni yapacak olanlara tavsiyem Dalyan ve Dalaman taraflarında yapabilirse daha
iyi verim alabilirler. 10 ila 15 lira arası boyuta göre fiyatında değişiklik
oluyor. 500 gram ile 1 kilo arasında ağırlığı değişiyor. İklim değişikliği
nedeniyle üründe azalma oldu. Aşırı sıcak olunca ürün küçüldü. Şimdi yeni yeni
düzeldi. Ortaca'da 20 dönüm alanda Ejder Meyvesi üretiliyor, Eskiköy,
Güzelyurt, Gölbaşı ve Arıkbaşı'nda üretim var."
Ejder
meyvesi
Yurt dışında "Dragon Fruit" olarak
bilinen, Türkiye'de "Pitaya" olarak da adlandırılan ana vatanı Vietnam olan
meyve, ilaç sanayinin yanı sıra dondurma ve salata yapımında kullanılıyor.
Ağırlığı 300 gram ile 1 kilo arasında değişen tropikal meyve, narenciye ve
sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor. Yetiştirilme aşamasında
kimyasal gübre, ilaç kullanılmaması ve yüksek getirisi sebebiyle üreticilerin
tercih ettiği ejder meyvesinin tanesi 10 ila 15 lira arasında satışa sunuluyor.